Néhány gondolat az ételfotózásról, a vizuális gasztroélményről.

gasztrofotózás, ételfotózás, lifestyle ételfotózás, tematikus gasztrofotózás

A különböző gasztronómiával foglalkozó helyek számtalan lehetőséget biztosítanak a minőségi vizuális megjelenéshez. Maguk a tevékenységek, a felhasznált alapanyagok jelentik a forrását mindennek. Számtalan remek ételfotós létezik, akik ételstilysztek segítségével egy-egy tál étel befotózását elképesztő színvonalon végzik el. Én azok közé tartozom, akiket nem csak a végtermékek vizuális megjelenítése vonz, hanem adott esetben maguk a folyamatok, és az alapanyagok leképzése is izgalomban tart:-) Az online és az offline megjelenések lényege, hogy tulajdonképpen egy síkban adja vissza azokat az élményeket a befogadók számára melyeket egy étteremben számtalan hatás is erősít. Egy weboldalon nincsenek illatok, nincsenek fényhatások, és csak nagyon ritkán találkozik az ember olyan felülettel, melyen egy hangulat részeként a zene is megjelenik. Amúgy egy weboldalnak nem is célja, hogy 100%-ban 3D hatást kölcsönözzön a böngészőnek. Mindenesetre az izgalmaz és és minőségi ételfotók biztosan az adott felöleten tartják azokat akik ilyen tartalmak iránt érdeklődnek.

Egy adott étterem, kávézó, vagy épp egy borászat nem csak az épp eladásra kínált termékekből áll. Minden helynek megvan a maga hangulata, amely az ott dolgozók és az őket körülvevő tárgyak összhangjának köszönhető. Az ilyen életképek rengeteg információt képesek átadni mindazoknak akik tartalmasabb élményekre vágynak egy webáruházas termékvásárlásnál. 

Sok ember számára a konyhai folyamatok, vagy épp az ételek szervírozásának folyamata és azok bemutatása a bizalomépítés részét képezi az online térben. Fontos, hogy ezek is hozzátartoznak egy vállalkozás internetes bemutatásához. Az ilyen képeknél lehetőség nyílik betekintést nyerni magába a "varázslatba" amitől az egész dolog sokkal hitelesebbé válik mindenki számára. 

Az ételeken, a felhasznált alapanyagokon és az eszközökön kívül kulcsfontosságú az emberi tényező, a kollégák bemutatása akár a munkafolyamatokon keresztül, vagy épp külön-külön a saját szakterületében. Természetesen érdemes a csapatot is egyben megmutatni, olyan módon, hogy a kollégák is azonosulni tudjanak azzal, hogy szerves részét képezik egy-egy vállakozás arculatának.    

Az enteriőr és exteriőr fotók a berendezett térre, a külső- és belsőépítészeti megoldásokra hívják fel a figyelmet. Csakúgy mint az előző ismérvek ezek is elengedhetetlen részét képezik az összhangnak. Minden egyes részlet az adott felület egyediségét kívánja kiemelni a néző számára. Az építészeti megoldások a finom apróságok összhanja számtalan embert győzhet meg arról, hogy ellátogasson hozzátok, és a képek alapján úgy itélje meg hogy részese akarjon lenni a felkínált szolgáltatásoknak.

Végül, de nem legutolsó sorban érdemes a gasztró, és ételfotókat időről-időre újragondolni. A szezonális kínálat változása nem csak az offline vendégkörnek kínál új élményeket, de jót tesz a weboldalad tartalom megitélésének is ami nagymértékben hozzájárul a SEO besorolásodhoz.

GASZTRÓ,-ÉTELFOTÓZÁSI ÁRAK:

KLASSZIKUS ÉTELFOTÓZÁS:

3.500 –  Ft / kép -től 

(az ár a fotózási téma berendezésének bonyolúltságától függ. Nem mindegy hogy egy tárgylapra helyezett termékről, vagy egy damilokkal a levegőben tartott termék befotózásáról beszélünk. A food stylist feladatok elvégzésének bonyolúltsága sem mindegy, mivel vannak olyan esetek amikor külön matériákat kell gyártani annak érdekében hogy a képek tökéletesek legyenek.)

 HÁTTÉR: tematikusan berendezett hátterek
 RETUSÁLÁS: alapretusálás, képélesség, színhők, képkoszok eltüntetése
 FELHASZNÁLÁS: offline-online 
 FOTÓZÁSI HELYSZÍN: nálam, műteremben, vagy opcionálisan külső helszínen (kérj ajánlatot a külsőhelyszínre)
 KÉPMENNYISÉG: Minimálisan megrendelhető képmennyiség 10 db termékfotó. Egy darab termék esetén is 10 db elkészült fotó ára számolandó! 
 HATÁRIDŐK: fotózás + retusálás határidő: fotók számától függően néhány munkanap és 1 hét között
 GRAFIKAI UTÓMUNKA: az elkészült termékfotók körbevágása (cliping path) nem tartozik a termékfotózáshoz közvetlenül. Amennyiben lyukadószínes png formátumban lenne szükséged az elkészült képekre, az ajánlatomban külön rész fog foglalkozni ezzel a grafikai módosítási tétellel.

Nagymennyíségű (pl. webshop) termékfotózás esetén kérj egyedi árat.

ételfotózás
food fotó
étterem fotózás

FONTOS KÉRDÉSEK-INFORMÁCIÓK!
A fehér háttereses termékek befotózása előtt el kell dönteni, hogy mi lesz a képek valódi felhasználásánas a menete. Nem mindegy, hogy egy "fehér" hátteres jpg kerül majd a webshop termékbemutató felületére, vagy egy u.n. lyukadószínes png file. A két file között nem csak Kilobájt méretbeli különbség van, ami adott esetben a webshop betöltési sebességét is befolyásolhatja, hanem a képek felhasználási lehetőségét is alapvetően változtathatja meg a lyukadószín megléte vagy nem léte. 

A lyukadószínes png-k mögött a hátteret könnyedén módosítani lehet, míg a fehér, vagy bármilyen színű jpg kiterjesztés esetén ez egyszerűen nem vitelezhető ki. A tárgyfotók esetében a lyukadó színt a tárgyak digitális körbevágásával lehet létrehozni (cliping path). Ez egy grafikai eljárás ami egy következő lépés a professzionális marketing kommunikáció mezején.

pékárú fotózás

A körbevágás megkönnyíti a képek montázsolását.

 Miért érdemes a termékfotókat körbevágni

2020. 11.13.

Ahhoz, hogy tényleg, viszonylag egyszerűen körbe tudja vágni az ember az elkészített tárgyfotókat, minőségi termékfotókat kell készíteni. Szükség van a szűk blendére, a zársebesség miatt az álványra, és a színek, illetve a zajosodás miatt a megfelelően megválasztott iso-ra, amit nagymértékben meghatároz a világítás tecnika amit használ az ember. Állandó fényű lámpákat, vagy studió/rendszervakukat kell használni. Enélkül nem fog menni akármilyen mobiltelefonnal vagy profi fényképezőgéppel próbálkozik az ember. 

termékfotózás stúdióban

A végtelenített fehér háttér hátsó világítással csík szoftbox-al bevilágítva.

üvegtárgy termékfotózása fehér háttér előtt

körbevágott termékfotó (path) az eredeti háttér cseréje egy színre.

körbevágott termékfotózás

A körbevágásnak köszönhetően bármilyen színre cserélhető a háttér.

termékfotózás műteremben

A körbevágásnak köszönhetően bármilyen fotóra cserélhető a háttér.

A gasztrofotó lényege, hogy emócionális válaszokat váltson ki az ételfotók nézőitől.

Több, mint fénykép

ONE CLICK FOR YOU


 Néhány gyakori kérdés az ételfotózással kapcsolatban:

- MIKOR, ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK AZ ÉTELFOTÓZÁS ?

A gasztrofotózás körülményeit befolyásolja a fotózni kívánt ételek mennyisége, nagysága, súlya és értéke is. Amennyiben a ételek könnyen mozgathatók, úgy kérlek, juttasd el hozzám őket a fotózás idejére. Természetesen tisztában vagyok vele hogy az igazán jó képek az autentikus helyszíneken nálad a konyhában, vagy az étteremben tudnak valóban olyan hangulatot sugározni ami visszaadja az elkészült ételek minőségét. Éppen ezért én a kitelepüléses fotózásokat prefelélom ebben a témakörben. A fotózás időtartama az ételek, alapanyagok számától, illetve a beállítások bonyolultságától függően 1-2 napig is tarthat. A fotózás helyszíne is változhat mozgathatóságától illetve a tematikától függően a konyhádban, az éttermedben. 
Néhány verkfotó néhány külsőhelyszínes fotózásról:

nagyméterű tárgyak helyszíni  image fotózása kiegészítökkel

Nagyméterű tárgyak helyszíni  image fotózása kiegészítökkel.

értékes vintage tárgyak fotózása kis és nagy méretben

Értékes vintage tárgyak fotózása kis és nagy méretben.

céges környezetben történő termék fotózás kollégákkal

Céges környezetben történő termék fotózás kollégákkal.

élő helyszínes (kávézó) reklám fotózás cég által biztosított modellel

Élő helyszínes (kávézó) reklám fotózás cég által biztosított modellel.

- MIKOR, ÉS MILYEN FORMÁTUMBAN KAPJUK MEG A GASZTROFOTÓKAT?

A termékeidről készült fotókat kiteszem az http://www.adonyi-foto.hu/ oldalra egy olyan linkre, amelyet csak te tudsz elérni. Ebben a fotóalbumban megtekintheted az általam készített ételfotókat. A végleges, 2-3 Mb közötti, jpg-formátumú képeket a számla kiegyenlítése után küldöm el neked a Wetransfer segítségével. Kb. 1-3 nap kell ahhoz, hogy a nyersanyagon be tudjam állítani a fényerőket, színkorrekciókat, kontrasztokat, élességeket, stb. Természetesen ezt a munkaidőt nagymértékben befolyásolja az elkészített képek száma. Az albumban található vízjellel ellátott képek sorszámának megadásával tudod kiválasztani azokat a fotókat, melyeket szeretnél megkapni. Az úgynevezett forrás file-ok (RAW) nálam maradnak, ezek nem kerülnek átadásra. A képek átadása után a retusált és a forrásfileok is törlésre kerülnek a szerveremről. Amennyiben továbbra is szükséged lenne ezekre a fileokra úgy, hogy én tárolom őket,  abban az esetben egy külön megállapodás keretein belül tudunk erről megegyezni.

Fenntartom a jogot, hogy az általam készített fotókat referenciaként felhasználhassam online vagy offline formában. Természetesen ha te kifejezetten, írásban elzárkózol attól, hogy fotóid megjelenjenek a referencia albumomban, ezt tiszteletben tartom, és a fotóidat nem használom fel referenciaként. 

Amennyiben úgy döntöttél, hogy velem szeretnéd elkészíttetni a tárgyfotóidat, kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén: email: adonyi.g@gmail.com vagy telefon: +36306092059. Beszéljük át az elképzeléseidet a termékeid fotózásával kapcsolatban! Mire szeretnéd felhasználni az elkészült termékfotókat? Nem mindegy, hogy webes felbontásról beszélünk, vagy valami nagyfelbontású selyemrácsos papíralapú négyszínes katalógusról. Nem mindegy, hogy fehér alapon, vagy greenboxban történik a fotózás, és az sem, hogy a tárgyak körbevágott, átlátszósággal ellátott fotóira van szükséged, vagy egy beállított imageképre.

Az ételeid professzionális befotózásával bizalmat építhetsz a megrendelőid irányába.

Adonyi Gábor
Buy me a coffeeBuy me a coffee

Több, mint fénykép

ONE CLICK FOR YOU


Több mint húsz éve foglalkozom fotózással és grafikai tervezéssel. A legelső képeket még analóg fényképezőgéppel készítettem, és vegyszeres úton hívtam elő. Már akkor megfertőzött az igényes fényképek elkészítésének lehetősége. A minőségi fényképezés azóta is a hitvallásom, legyen az egy üzleti jellegű portréfotó vagy egy rendezvényen készült fénykép.

Fotós-grafikus vagyok, emellett egy tízéves kislány apukája, akit folyamatosan inspirál a gyermeke. Egy-egy családi fotózás alkalmával nem ritka, hogy Ő is beáll a kamera elé, mögé. A fotózás, a képalkotás, fiatal koromban megfertőzött. Rengeteg analóg képet készítettem már, amikor beköszöntött a digitális fotózás világa. Az új technológiák segítségével lényegesen több eszköz került a kezembe, melyek nem csak magát a képalkotást, de az utómunkák elkészítését is lényegesen átalakították.
 
A digitális valóságban egészen más lehetőségeket biztosítanak egy profi fotós számára, mint az analóg fotózás idejében. A digitális megjelenések mellett nagyon szeretem a papírképeket, mivel a rögzített események általuk válnak kézzelfoghatóvá. Az oldalamon található képek a stílusomat tükrözik. Szeretek szabadtéren és stúdióban fotózni egyaránt. Többféle lehetőség van a studiófotózások alkalmával: fotózhatunk végtelenített fehér vagy szürke hátterek előtt, vagy előre berendezett enteriőrben is, ha a téma azt kívánja. A természetes fényeknél nincsenek szebb fények, ezt biztosan állíthatom, viszont szabadtéren nem lehet alacsony költségvetéssel stúdió jellegű képeket készíteni. Szeretem, ha az általam készített képek dinamikusak, szeretem megmozgatni a fotóalanyaimat. Egy-egy családi, vagy portfóliófotózás alkalmával gyakran használok kiegészítőket: kalapot, szemüveget, konfettit. Fotózni csak fényben lehet; a fény mennyiségétől függően változhat a képek művészi érintettsége, ennek segítségével formálhatjuk az adott pillanat mondanivalóját, ennek segítségével készíthetünk közösen néhány igazán szép képet, legyen az egy esküvőfotó, vagy egy igazán szépen beállítottt termékfotó.

Munkáim számtalan közösségi felületen is megtalálhatóak, csakúgy mint azok a fotóim is amelyeket kifejezetten a stock-fotók világában lehet elérni. Számos fizetős, és "ingyenes" felületen érhetőek ezek a képek.

KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérlek írd be a korrekt email címedet!